Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm

https://www.vmp.cz

Nejstarší a zároveň největší skanzen svého druhu ve střední Evropě, který v roce 1925 založili sourozenci Jaroňkovi, čítá téměř stovku památkových objektů. Návštěvníci se zde dozvědí, jak vypadal společenský život našich předků, jaké měli obyčeje, jak pracovali i jak se bavili. Celoročně se zde konají různé folklórní akce.

Skanzen se skládá ze třech částí – Dřevěného městečka, Valašské dědiny a Mlýnské doliny.

Dřevěné městečko

Dřevěné městečko je nejstarší částí muzea. Budete se v něm cítit, jako byste se vrátili do 19. století a ocitli se uprostřed venkovského města. Zjistíte, jak se dříve bydlelo, ale i jak fungovaly úřední či církevní instituce. Nachází se zde stálá expozice poštovního úřadu a výstava Jak stavěli naši předkové.

Součástí Dřevěného městečka je i kostelík sv. Anny, kolem kterého se rozkládá čestné pohřebiště Valašský Slavín, kde odpočívají velké místní osobnosti. Pohřbeni zde jsou známí sportovci Emil Zátopek, Jiří Raška nebo Ludvík Daněk, ale také zakladatelé Valašského muzea Alois a Bohumír Jaroňkovi.

Valašská dědina

Největším areálem je Valašská dědina, kde si můžete prohlédnout, jak se od poloviny 19. století bydlelo napříč sociálními vrstvami. Stojí tu salaše, stáje, usedlosti, kovárna, studny, zvonice i větrný mlýn. Děti pak jistě potěší domácí zvířata a původní valašské plemeno ovcí.

Mlýnská dolina

Nejmladší areál Mlýnská dolina leží v údolí na louce u starého vodního náhonu. Zde vám technické objekty, které fungují hlavně na vodní pohon, přiblíží, jak v 17. až 19. století vypadalo hospodářství. Nachází se zde mlýn, pila, valcha, hamr i lisovna oleje, ale také kovárna z Horní Lidče nebo obytný dům z Trojanovic. K vidění je například mletí obilí, výroba železného nářadí nebo plstění sukna. Ve vozovně naleznete expozici Dopravní prostředky na Valašsku.

Otevírací doba

Otevírací doba jednotlivých částí je po celý rok velmi rozmanitá, proto před výletem doporučujeme navštívit webové stránky http://www.vmp.cz/cs/navstevnici-prohlidka-muzea/oteviraci-doba/.

Jak se do Valašského muzea dostat z Kunčic pod Ondřejníkem?

Cesta je dlouhá 14 kilometrů. Od vily jeďte doprava a pak pokračujte stále rovně. Za Trojanovicemi odbočte vlevo a napojte se na silnici I. třídy.

Logo

Kunčice pod Ondřejníkem 772 , 739 13

V případě dotazů nebo rezervací termínu nás kontaktujte: