Štramberská Trúba (20 Km )

http://www.stramberska-truba.info/

Štramberská Trúba nebo také Kulatina. Tak je nazývaná věž hradu Štramberk, která stojí na vrcholu Zámeckého kopce a je dominantou okolí. Staviteli hradu patrně byla olomoucká přemyslovská knížata po roce 1200. Od roku 1533 ale hrad chátral, což vedlo k tomu, že se v roce 1783 zřítila celá přední část. Zachováno zůstalo pouze severovýchodní opevnění.

Na začátku 20. století však došlo k opravě čtyřicetimetrové válcové věže, z níž podle návrhu architekta Kamila Hilberta vznikla rozhledna, která je přístupná dodnes. Z dřevěného ochozu dohlédnete nejen na město Štramberk, ale i na malebné vrcholky Beskyd.

V opevnění si můžete prohlédnout bronzovou sochu štramberského starosty a lékaře Adolfa Hrstky, jenž žil na přelomu 19. a 20. století a zasloužil se o propagaci města. V turistické chatě Dr. Hrstky si pak můžete zakoupit suvenýry a výrobky lidových řemesel.

Otevírací doba

V dubnu a v říjnu je věž přístupná každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Od května do září je otevřeno denně od 9 do 18 hodin, od listopadu do března pak pouze v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin.

Jak se na Štramberskou Trúbu dostat z Kunčic pod Ondřejníkem?

Cesta je dlouhá 20 kilometrů. Od vily se vydejte vpravo a na křižovatce opět vpravo. Následovat budou tři kruhové křižovatky, na první použijte 3. výjezd, na druhé 1. výjezd a na třetí 2. výjezd. Za obcí Vlčovice odbočte vlevo a na kruhové křižovatce využijte 3. výjezd. Po 4 kilometrech odbočte do Nádražní ulice, odkud vás navedou ukazatele.

Logo

Kunčice pod Ondřejníkem 772 , 739 13

V případě dotazů nebo rezervací termínu nás kontaktujte: