Hrad Hukvaldy

http://www.hradhukvaldy.eu/

Hrad Hukvaldy patří mezi nejrozsáhlejší hradní komplexy v České republice. Tyčí se nad stejnojmennou obcí, která je rodištěm světoznámého skladatele Leoše Janáčka. Od roku 1994 se v jeho areálu ostatně každé léto koná Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy.

Hrad byl založen po roce 1250 některým z potomků německého rytíře Arnolda z Hückeswagen, jenž území na severovýchodě Moravy získal za své služby od Přemysla Otakara I. První zmínka o hradu pochází z roku 1285.

Úkolem hradu bylo chránit obchodní stezku mezi Olomoucí a Krakovem, sloužil jako pevnost, ale i správní sídlo celého panství. Kvůli své špatné přístupnosti však byl v roce 1760 opuštěn a od té doby začal chátrat. Díky rozvoji turistického ruchu v 19. století a velkému zájmu o hrad se ho nakonec podařilo částečně zachovat.

Jeho obvod je více než 800 metrů. Nejméně poškozená je kaple sv. Ondřeje, která byla postavena na konci 17. století na počest patrona místního kraje. Má skvělou akustiku, takže se v ní často pořádají koncerty. K vidění jsou v ní i sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Františka Xaverského. Přístupné je také předsunuté opevnění z 15. století, kde fungovalo poddanské vězení. Nacházejí se zde 4 nádvoří a 3 vyhlídkové trasy. Z věže můžete dohlédnout na vrcholky Beskyd, ale i okolní města Kopřivnice a Příbor.

Na hradě se po celou sezonu pořádá spousta akcí, například Ondřejská pouť nebo vinobraní.

Otevírací doba

V dubnu a říjnu je hrad přístupný od 9 do 16 hodin, v květnu až srpnu od 9 do 18 hodin a v září od 9 do 17 hodin, a to vždy mimo pondělí. Od listopadu do března je zavřeno.

Jak se na hrad Hukvaldy dostat z Kunčic pod Ondřejníkem?

Cesta k Hotelu Hukvaldy, kde se nachází hlavní parkoviště, je dlouhá 16 kilometrů. Od vily vyjeďte vpravo a na křižovatce se dejte znovu doprava. Následovat budou tři kruhové objezdy, z prvního vyjeďte 3. výjezdem, z druhého 1. výjezdem a ze třetího 2. výjezdem. Parkoviště budete mít po pravé ruce.

Logo

Kunčice pod Ondřejníkem 772 , 739 13

V případě dotazů nebo rezervací termínu nás kontaktujte: