Hory v okolí

Vrcholky Beskyd

Výšlap na vrcholky Beskyd vás určitě nadchne. Otevřou se vám úžasné výhledy do krajiny a budete obklopeni nádhernou scenérií.

Velký Javorník

Za návštěvu jistě stojí Velký Javorník, nejvyšší vrchol Veřovických vrchů, které tvoří předhůří Moravskoslezských Beskyd. Funguje zde turistická chata postavená v roce 1935 a především tu od roku 2013 stojí nová rozhledna, která je volně přístupná po celý rok. Je vysoká 25 metrů a uvidíte z ní nejen vrcholky Beskyd, ale i hrad Štramberk, Jeseníky, Oderské vrchy nebo Ostravu. Na severozápadním úbočí se pak rozkládá rezervace Velký Kámen.

A pokud holdujete paraglidingu, Javorník je jasná volba.

Smrk

Jestliže zatoužíte po klidu, vydejte se na horu Smrk. Ta není tak navštěvovaná, takže si budete moci vychutnat příjemné ticho. Počítejte ale s tím, že na vrcholu není žádná chata ani občerstvení. Za to zde žije 73 druhů ptáků, z nichž 19 jich je chráněných. Do okolní krajiny se rozhlédněte už pod vrcholem – jsou odtud krásně vidět Beskydy i Kunčice, Čeladná nebo Frýdlant. Na úbočí se nacházejí památníky Jana Palacha a Johna Lennona.

Lysá hora

Královnou Moravskoslezských Beskyd je Lysá hora, odkud dohlédnete nejen na Beskydy a Jeseníky, ale až na Západní a Vysoké Tatry. A pokud budou naprosto ideální podmínky, což se stává jen párkrát do roka, uvidíte i Sněžku. Každoročně sem mířil také básník Petr Bezruč, na jehož počest se každé září koná akce s názvem Výplaz na Lysou.

Na vrcholu, jemuž se přezdívá Gigula, stojí několik horských chat, 78 metrů vysoký telekomunikační vysílač i meteorologická stanice. Zajímavostí je, že meteorologická měření se zde provádějí už od roku 1897. Nedaleko jsou i pseudokrasové prostory Ondrášovy díry a přírodní rezervace Mazák.

Kněhyně

Méně známá je Kněhyně. Její vrchol, na němž je umístěn kříž, není přístupný. Rozkládá se zde totiž přírodní rezervace. Ze sedla pod vrcholem, kde naleznete dva pomníčky a studánku, se můžete vydat směrem na Čertův mlýn. Udělejte si ale odbočku ke Kněhyňské jeskyni. I když ani do ní se nedostanete, neboť se jedná o přírodní památku, její okolí je úchvatné. Nachází se zde nejhlubší pseudokrasová propast v republice.

Jak se na vrcholky hor dostat z Kunčic pod Ondřejníkem?

Na Javorník je nejjednodušší cesta po zelené turistické značce z Frenštátu pod Radhoštěm, na Smrk se dostanete po červené z Čeladné. Na Lysou horu můžete vyrazit z Ostravice a na Kněhyni se vydejte přímo z Kunčic pěšky po žluté značce na rozcestí Malá Stolová a poté po červené.

Logo

Kunčice pod Ondřejníkem 772 , 739 13

V případě dotazů nebo rezervací termínu nás kontaktujte: